Johannes Gustavsson

Nasjonalitet: Sverige

Den svenske dirigenten Johannes Gustavsson jobber jevnlig med alle store nordiske orkestre, og er etterspurt som tolker av omfattende symfonisk og operatisk repertoar. Han har etablert nære samarbeid med orkestre som Royal Stockholm Philharmonic, Sveriges Radiosymfoni, , Oslo Filharmoniker, Kungliga Svenska Operan og har siden 2017 vært engasjert som kunstnerisk leder for Ungdomssymfonikerne.

Gustavssons uanstrengte eleganse, kunstneriske integritet og upåklagelige profesjonalitet gjør ham til en populær artist som kan skape langsiktige samarbeid: I år feirer han et 20-års samarbeid med Göteborgs Symfoniorkester, som til dags dato inkluderer trettifem konserter og utallige dager i innspillingsstudioet.

Gjennom hele sin karriere har han hatt seniordirigentstillinger ved Ostrobothnian Chamber Orchestra, Västerås Sinfonietta, Nordic Chamber Orchestra, og var sjefdirigent ved Wermland Opera og ved Oulu Symfoniorkester frem til 2021. Han opptrer ofte med solister som Janine Jansen, Peter Jablonski, Martin Fröst, Nina Stemme, Vikingur Olafsson, Olli Mustonen, Isabelle van Keulen, Torleif Thedeen og Guy Braunstein.

Gustavsson er en forkjemper for ny musikk og er dedikert til å sikre at verk av hans samtidige blir hørt i konsertsaler. Han har urfremført over 50 orkesterverk skrevet i det tjueførste århundre.

Hans bidrag til det innspilte repertoaret er betydelig og inkluderer verdenspremiere innspilling av Valborg Aulins Tableaux Parisiens for Nilento Records, og Anders Eliassons Double Concerto og Sinfonia per Archi med Sveriges Radios Symfoniorkester for CPO-etiketten. Han har spilt inn for Dacapo med det danske nasjonale symfoniorkester, for Ondine med Islands symfoniorkester (verk av Jón Nordal) og Oulu symfoniorkester (verk av Uuno Klami og Einar Englung), for å nevne noen.

Som prisvinner ved Solti-dirigentkonkurransen i Frankfurt og Toscanini-konkurransen i Parma, var han den første artisten som ble tildelt både den svenske dirigentprisen og Herbert Blomstedt-prisen.

Gustavssons sterke lidenskap for dirigering og utmerkede lederegenskaper førte opprinnelig til å studere dirigent ved Norges musikkhøgskole hos Ole Kristian Ruud, Olav Anton Thommessen og den store finske dirigenten Jorma Panula.

Les mer