Marius Neset

Nasjonalitet: Norge
 · Født: 1985
 · Instrument: Saksofon

"Han er ikke fremtiden til europeisk jazz, han er nåtiden." (Brian Morton, Downbeat, 2022)

Saksofonist og komponist, Marius Neset fra Bergen (f. 1985), gjorde et forbløffende sterkt inntrykk da han først dukket opp på den europeiske jazzscenen for mer enn et tiår siden. Siden den gang har han fortsatt å imponere hver gang han står på en scene og anses allerede som en av Norges mest internasjonalt anerkjente jazzmusikere gjennom tidene!

Neset startet å spille saksofon som åtteåring, men hans musikalske interesse satte fart da han fikk sitt første trommesett i en alder av fem år. Selv mener han trommene har hatt stor innvirkning på hans tilnærming til komposisjon og hans rytmiske base som profesjonell jazzmusiker. Selv sier han: «trommene ble starten på en utrolig spennende og rytmisk, musikalsk reise. Fra begynnelsen føltes det naturlig for meg å leke med grooves i forskjellige odde meter, og leke med forskjellige polyrytmer også.» Dette spesielle fokuset, denne alltid tilstedeværende følelsen av eventyr er fortsatt iboende i alt han gjør, enten han jobber som solosaksofonist, i en jazzkvintett, som en del av kammerensembler eller med storband og symfoniorkestre.

Marius er utdannet ved Rytmisk Musikkonservatorium i København. Under sin utdanning, hadde han den engelske komponisten Django Bates (pianist og ensemblearrangør) som lærer og som en betydelig mentor. De har i senere tid samarbeidet om en rekke prosjekter, hvor Bates blant annet har hatt Neset i flere av sine band, og Bates dukket også opp på Nesets banebrytende album, Golden Xplosion (Edition, 2011).

De siste årene har vi sett ham bringe sin enorme kreative energi til mange roller i forskjellige sammenhenger, enten som pådriver eller som katalysator. Han har mottatt flere store oppdrag for betydelige verk til store ensembler og orkestre.

I 2012 skrev han «Lion» for Trondheim Jazzorkester, som ble urfremført under Molde Jazzfestival, og utgitt som CD i 2014. Albumet markerte sin debut med et av de ledende jazzselskapene i Europa, ACT, som han har laget totalt ti album sammen med.

Siden «Lion» har Neset blant annet skrevet tre hovedverk med London Sinfonietta: «Arches of Nature» / «Snowmelt» (2016), beskrevet som «majestetisk» av Downbeat, «Viaduct (2018) på oppdrag fra Kongsberg Jazz Festival, og nylig mottok han oppdraget "Geyser" fra BBC Proms som hadde premiere i Royal Albert Hall i september 2022.

«De årlige BBC Proms har én konsert – bare én – som er så fullstendig ubøyelig i genialitet at det virkelig er umulig å beskrive. Dette er denne konserten. Saksofonisten Marius Nesets nye verk med åtte satser, spesialskrevet for BBC, er rett og slett et av de største jazzorkestrale fusjonsalbumene som noen gang er laget.» (Anmeldelse fra BBC Proms i Royal Albert Hall av "The Prickle").

Marius Neset har til nå mottatt godt over tjue priser eller prisnominasjoner for sine verk.
Han har blant annet vunnet prisen «Årets Talent» under Nattjazz i Bergen i 2004 og blitt nominert til Spellemann to ganger. Han var også den eneste europeeren som ble oppført som en av "25 for the Future" av Downbeat i 2016.

Den røde tråden gjennom Nesets karriere er at både komposisjonene og spillet hans konsekvent har tiltrukket seg andre musikere i verdensklasse, ikke bare på jazzscenen, men fra mange forskjellige sjangre. Resultatet er at bredden i Marius Nesets aktivitet er forbløffende, og utvides stadig.  

Marius Nesets kan oppleves under festspillenes klubbkonsert «Marius Neset Quintet» og under flere av årets kammerkonserter!

 

Les mer
...