

Tid: 12. august, kl 19.00
Sted: Grue kirke
For 200 år siden brant Grue kirke, og 116 liv gikk tapt i den tragiske hendelsen. Hendelsen er den største brannkatastrofen på norsk jord i fredstid. Det er bakteppet for konserten «Da Gruekjerka brann».
Historiker Trond Nordby vil fortelle litt om bakgrunnen, med utgangspunkt i både lokalhistorie og Peter Wessel Zapffes bok «Lyksalig Pinsefest», som bruker hendelsen i Grue som utgangspunkt for en filosofisk diskusjon.
Frode Haltlis verk «Lyksalig Pinsefest» (2015) er et instrumentalt hovedverk i konserten hvor irske Garth Knox på bratsj og viola d’amore, felespiller Vegar Vårdal og slagverker Eirik Raude er sentrale medspillere.
Sinikka Langeland fra Grue Finnskog er med og synger en «skriftlig betraktning» på 24 vers, skrevet av skoleholder i Grue, Anders Vold, overlevende etter brannen. Teksten beskriver det faktiske forløpet i detalj, men søker også etter en slags åndelig forklaring på hendelsen!
Frode Haltli har brukt teksten til å skape ei ny religiøs skillingsvise, ei vise som kanskje kunne vært sunget av legenden Gustav Kåterud fra Våler: Alle versene messes fram i et konstruert tonespråk med arkaiske kvaliteter.
I tillegg spiller ensemblet sanger fra Sinikka Langelands repertoar i arrangementer av Frode Haltli: åndelige sanger fra Solør som ble brukt på den tida tragedien inntraff for 200 år siden i år.
Medvirkende:
Frode Haltli – akkordeon
Sinikka Langeland – vokal
Garth Knox – bratsj, viola d’amore
Vegar Vårdal – fele, hardingfele
Eirik Raude – slagverk
Trond Nordby – forteller
Branntragediens i 1822 hadde et stort omfang i en liten bygd. Det var store menneskelige konsekvenser som har satt dype spor i lokalsamfunnet. Konserten «Da Gruekjerka brann» er et av flere arrangementer i 200 års markeringen. Les mer om den tragiske hendelsen og hvordan det skal markeres her.