Hoel gård

Nes, Innlandet
 · 

Nedover Norges lengste lindeallé på Nes-halvøya ligger herskapelige Hoel gård som en perle ved Mjøsa. Gården er omringet av frodige jorder i et av Norges best bevarte kulturlandskap, og har en praktfull utsikt over Norges største innsjø.

Gårdens herskapelige tun er omkranset av flotte gamle bygninger, og her kan nevnes låven med de kjente klokketårnene, en imponerende terrassehage, hagepaviljong og hele femten mål med gressplen.

På gårdens grunn er det er funnet gjenstander som tyder på bosetning helt siden år 600, og det er funnet skriftlig omtale av gården i et pavebrev fra 1393.

Gjennom århundrene har gården vært både kirkegods og krongods, men har siden slutten av 1600-tallet vært i privat eie. Deler av den fredede hovedbygningen på 700 kvadratmeter er fra 1719, og resten av bygningen ble ferdigstilt i 1801. Interiørmessig bærer hovedbygningen preg av en frodig herregårdskultur, og festsalen ble restaurert tilbake til sin opprinnelige stand tidlig på 2000-tallet.

Hoel Gård har fortsatt sin tradisjonelle gårdsdrift.

Vertsfamilien Sandberg Hoel med ansatte benytter også de mange bygningene og deres kulturhistorie til å ønske gjester velkommen til små og store selskaper, overnatting samt diverse kulturbegivenheter. Gården har også eget kjøkken og restaurant hvor de serverer mat tuftet på selvforsynte og lokale råvarer.

Festspillene i Elverum er glade for å kunne annonsere at vi i år har lagt en av våre konserter til denne perlen ved Mjøsa.

 

Foto: Øivind Haug

Les mer