Håvard Gimse

Nasjonalitet: Norge

Kunsterisk leder for Festspillene i Elverum i perioden 1998-2000.

Håvard Gimse, fra Kongsvinger, begynte å spille piano da han var 6 år.
Han studerte i Oslo (prof. Bratlie), etterfulgt av Mozarteum i Salzburg og Hochschule der Künste Berlin med den legendariske Hans Leygraf. Hans siste lærer har vært den berømte tsjekkiskfødte pianisten Jiri Hlinka.

Gimses seier og 1. pris ved Jugend Musiziert-konkurransen i Frankfurt i 1987 var den siste konkurransen han var med på, men den første i en serie av store utmerkelser som skulle komme hans vei. Han vant Steinway-prisen i 1995, Grieg-prisen i 1996, Sibelius-prisen i 2004, den Norske Kritikerprisen for sine fremførelser av Beethovens cellosonater med Truls Mørk på Festspillene i Bergen i 2011, og "Lindemanprisen" i 2022, som regnes som den viktigste musikkprisen i Norge.

Håvard har opptrådt på mange av verdens mest prestisjefylte scener, eksempelvis Wigmore Hall i London, Carnegie Hall i New York, Concertgebouw i Amsterdam, Recital Hall i St. Petersburg og Konzerthaus i Berlin.

I tillegg til alle disse store begivenhetene har Håvard reist rundt og besøkt små og store konsertlokaler i Norge. Det er nok ikke mange nålevende klassisk artister i Norge som har holdt konserter og besøkt så mange steder i Norge. Hans lange samarbeid med den legendariske fiolinisten Arve Tellefsen har vært en inspirasjon i denne forbindelse, og i løpet av årene har Håvard utviklet en svært interessant, og bred profil når han opptrer med både folkemusikere som hardingfelespilleren Knut Buen, folkemusikeren Arve Moen Bergset, jazzsaksofonisten Bendik Hofseth eller skuespillere som Liv Ullmann og Lise Fjeldstad. Venner som billedhuggeren Nico Widerberg og forfatteren Levi Henriksen har også bidratt til Gimses mangefasede arbeid.

I Norden har Håvard opptrådt som konsertpianist med nesten alle de store skandinaviske orkestrene. Ellers har han også opptrådt med Baltimore-, Atlanta- og City of Birmingham Symphony Orchestras. Royal Philharmonic i London og Royal Liverpool Philharmonic Orchestras. Hallè Orchestra i Manchester, Tokyo Filharmoniske Orkester, Praha Symfoniorkester, Konzerthausorchester Berlin, Frankfurt Radio og Belgian National Philharmonic Orchestras.

I tillegg til å opptre som solist, har Håvard alltid drevet med kammermusikk. Han har opptrådt på utallige kammermusikkfestivaler over hele verden og jobber sammen med mange av dagens mest ettertraktede musikere.

Håvard Gimse har siden slutten av nittitallet vært deltids professor i klaver og kammermusikk ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Hans studenter kommer fra alle deler av verden.

Artistomtale lånt fra operaen.no 

Les mer

Melissa Horn

Ungdomssym­fonikerne

Orkester

Ole Edvard Antonsen

Trompet